Markprov – Jakthundarnas prov

dsc_5985Jag får ofta frågan om vad hunden och föraren egentligen skall kunna för att klara ett markprov. Jaktretrieverklubben har öppen klass markprov och vinnarklass markprov.

För att få starta i öppenklass markprov måste man ha fått utmärkelse på ÖKL WT.

Vinnarklass är precis vad namnet anger. Det är den högsta klassen vi har på jaktprov.

Den bedöms under walk up eller rough shooting och är en ren utslagningstävlan där man bara är så bra som sin sista fågel. En fantastisk provform. Jag har själv tävlat i många år på field trials och bland annat på Irländska championshipet. Ett minne för livet.

Markproven är de riktiga jaktproven, de som går under jakt. Jakthundarnas prov.
Det är för mig självklart att hunden har jaktliga erfarenheter när den kommer till markprov, att den faktiskt varit med och apporterat under jakt och inte bara en gång. Allting annat känns oseriöst, man skall inte pröva om hunden tar nyskjutet vilt på markprov. Det är inte ytterligare en ny spännande och trevlig provform/aktivitet för de aktiva hundsportande retrieverägarna, det är ett prov för jakthundarna. Det är de proven som finns för jakthundarna.

I markprovets öppenklass skall minst sex hundar prövas, ännu hellre åtta-tolv hundar.I de flesta fall prövas hundarna delvis eller helt under jakt på driven fågel.

Hunden skall vara stadig, tyst och styrbar. Den skall kunna sortera bland intrycken och samarbeta effektivt med sin förare. Det gäller som förare att hålla nerverna i styr och ge sin hund bästa förutsättningar att klara dagen. Hur gör man det då? Genom att vara sig själv, den personen hunden är van att arbeta tillsammans med. Trygghet är en huvudnyckel till kommunikation med djur.

Det är fantastiskt trevligt med markprov, att få se sin hund arbeta i konkurrens med andra och se sin träning betala sig.

Om man känner att man är nyfiken på att få tävla på markprov under jakt kan det vara en god idé att anmäla på jaktkurs i skarpt läge. Då får man en ganska god bild av var man står med sin hund och hur hunden beter sig och reagerar med alla de retningar som naturligt finns under jaktdagen. Skillnaden med WT-formen är ju att vi inte är ens i närheten av retningar att tala om. Vi använder inte ens ordentlig ammunition utan behagliga ”puff”-skott – och det är ofta endast ett skott för varje kastad dummy. På en jakt kan det smälla tio gånger innan det ens trillar en fågel. Under ett drev skjuts ofta flera hundra skott.

För en hund som aldrig varit på jakt eller bara varit med när man skjutit ett par duvor eller änder är det här naturligtvis en väldigt stor upplevelse. Att klara av att sortera och behålla lugnet, att orka hålla ihop under den tidmarkprovet pågår är inte realistiskt att tro utan jaktlig erfarenhet.

Hunden måste kunna vara en effektiv apportör för att fixa utmärkelse på öppenklass markprov. Den skall vara tyst, fast och den skall vara styrbar. Den skall kunna jaga där den blivit anvisad och den skall visa god jaktlig förståelse. Den skall markera bra och den ska ta skammat vilt utan tvekan. Den skall bedömas på samma vis och enligt samma kriterier som i Vinnarklass, men inte på samma avstånd och svårighetsgrad. På öppenklass markprov skall hunden apportera ett antal vilt, som självfallet inte skall överstiga vad vi normalt låter hundarna apportera i vinnarklass för att hamna på prispallen. Fler än tio är ytterst ovanligt i Sverige. Mellan fem och tio apporter skulle jag säga är det normala.

I september hade vi ett sådant öppenklass markprov i Anderslöv. Åtta hundar kom till start och fyra fick sin utmärkelse och kan nu prova lyckan i vinnarklass.

Resultaten finns redan redovisade här på sidan, men jag skickar med ett collage av bilder som Carin Träffe tog den dagen.

Väl mött på markprov!

Vid tangentbordet: Birgitta Staflund-Wiberg
Foto: Carin Träffe