Träningen med John Cavana den 11 och 12 juni 2011

Jaktretrieverklubben hade i helgen bjudit in engelsmannen John Cavana för en träningshelg som gick på Klågerups otroligt fina marker.

John delade generöst med sig av sin stora erfarenhet av olika sorters hundar och olika situationer!  Han delade också ut den senaste upplagan av de engelska regelverken (ändras varje år) till alla som deltog, även publik, det tror jag många uppskattade!

På lördagen var det 8 unghundar som tränades och de yngsta var 11 månader (vilket märktes ibland) de övriga lite äldre och 1 var med som egentligen skulle gått på söndagen, men inte kunde då, men jag tror han fick ut en hel del av det ändå!  Det var många som var stela som ”tennsoldater” när de stod på linjen, vilket givetvis fortplantade sig till hundarna med lite spänningar som följd. Men det blev bättre när alla efterhand slappnade av. En hund var lite spänd på grund av att matte var det och hon ville stå längst bort på sidan, men John sa åt henen att ställa sig i mitten, det blir inte bättre av att försöka undvika problemen utan ta itu med dem, det är ju det som är träning!

Söndagen var det de äldre och erfarna hundarnas tur där var det blev fullsatt, 11 hundar. John pratade mycket om vad reglerna säger om prov och test och vad man bör tänka på och lite bra tips för att få största möjliga fördel!  Påpekade också hur stor skillnaden kan bli beroende på hur man håller händerna vid dirigering, vilket man ibland inte ens är medveten om! Det gäller att se till att göra det så tydligt som möjligt för hunden.  Naturligtvis är det inga nya saker, men kanske lite nya sätt att se det på ibland! En annan sak som många av oss gör är att klappa händerna när hunden är på väg in, det är gränsfall för högljudd handling! Tänk på att det mycket väl kan skrämma upp fasaner när vi inte vill det!

Ett stort tack till markägare Otto Silversköld som lät oss vara på dessa fantastiska marker och träna! Även jägarna Pelle Persson och Mats Magnusson ska ha ett stort tack! Vädergudarna får väl också tackas för det härliga vädret!

För er som inte var där, missa honom inte om vi får hit honom fler gånger!

Ansa